01 kwietnia br. grupa młodzieży z Zespołu Szkół Nr 2 im. Jana Pawła II w Miechowie kształcąca się w zawodzie technik hotelarstwa wróciła z dwutygodniowych praktyk zawodowych w Grecji. Staż „Hotelarz na europejskim rynku pracy – startem w życie zawodowe”, odbył się w ramach projektu systemowego „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego”, realizowanego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji, a współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (numer PL01-KA102-025979). Instytucją wysyłającą uczniów jest D&G Event Sp. z o. o., a greckim partnerem LG FUTURE NEED LTD EVENTS PR AGENCY EXHIBITION LEARNING ACADEMY “Kika Mobility Center”
Udział w dwutygodniowym stażu zagranicznym ułatwił uczniom; praktyczne wykorzystanie teoretycznej wiedzy nabytej w trakcie nauki szkolnej; poznanie nowoczesnych standardów w europejskiej branży hotelarskiej; podniesienie kompetencji komunikacyjnych w zakresie języka angielskiego oraz terminologii zawodowej. Udział w stażu poszerzył perspektywę i szanse zatrudnienia i zwiększył zainteresowanie uczniów kontynuacją kształcenia w kierunku hotelarsko – turystycznym.
Grecja, jako kraj rozwinięty turystycznie oferuje możliwość uzyskania szerokiego zakresu umiejętności w zawodzie hotelarza. Uczestnicy stażu, przebywając w środowisku wielokulturowym wykorzystywali w pracy język angielski, dzięki czemu wzrosła ich motywacja do nauki języków obcych i samodoskonalenia, a bariera językowa została pokonana. Dzięki udziałowi w stażu uczniowie zdobyli i podnieśli umiejętności w zakresie m.in. pracy w recepcji hotelowej, w obsłudze pokoi i pięter, przygotowaniu sal na wybrane wydarzenia. Odbyli także szkolenia z zakresu parzenia kawy oraz sporządzania i serwowania drinków.
Stażyści poznali funkcjonowanie obiektów hotelarskich w odmiennym środowisku kulturowym, zasady współpracy w zespole międzynarodowym, przepisy BHP, techniki pracy i słownictwo typowe dla danej branży, a także porównali warunki i zasady pracy z warunkami polskimi.
W ramach programu kulturowego uczniowie – stażyści odwiedzili Saloniki, gdzie m.in. zwiedzili najstarszą bazylikę i mogli zrobić zakupy na targu z lokalnymi produktami, zwiedzili wpisane na Listę ¦wiatowego Dziedzictwa Kulturowego i Przyrodniczego UNESCO, prawosławne klasztory w Meteorach, byli w masywie Olimpu, zwiedzili miasteczko Litochoro, wędrowali też wąwozem rzeki Enipeas. Atrakcjami połączonymi ze zdobywaniem praktycznego doświadczenia były także wizyty w fabryce oliwy, w winiarni w Dongos, w Muzeum Thesall , przygotowaniu ciasto chlebowe tradycyjnymi metodami. W pięciogwiazdkowym Hotelu Divani poznawali funkcjonowanie hotelu nastawionego głównie na klientów biznesowych. Byli również słuchaczami wykładu i prezentacji na wydziale gastronomiczno-hotelarskim na Uniwersytecie T.E.I w Larissie.
Na zakończenie stażu wszyscy uczniowie – hotelarze otrzymali certyfikaty uczestnictwa w stażu oraz dokumenty Europass-Mobilność.
Mamy nadzieję, że uczestnictwo w projekcie przyczyni się w przyszłości do poprawy usług hotelarsko – gastronomicznych także w regionie Miechowa! Dziękujemy!














