INNOWACJA PEDAGOGICZNA

organizacyjno-metodyczna

Szkoła: Technikum w Zespole Szkół Nr 2 im. Jana Pawła II w Miechowie

Adres: ul. B.Prusa 2 32-200 Miechów

Strona szkoły: http://www.zs2.miechow.pl

Wymaganie: Innowacja pedagogiczna organizacyjno- metodyczna

Tytuł

„Zdrowe odżywianie Twoim dobrym nawykiem”

Cele działania

  • promocja zdrowego stylu życia wśród uczniów a poprzez nich wśród społeczności szkolnej i środowiska lokalnego,

  • pogłębienie wiadomości uczniów oraz nabycie umiejętności
    w zakresie żywienia człowieka i zapobiegania chorobom żywieniowo zależnym,

  • zapoznanie uczniów z aktywnymi formami spędzania wolnego czasu i ich wpływem na samopoczucie psychiczne i nastrój,

  • rozwijanie postaw prozdrowotnych wśród młodzieży,

  • pomoc psychologiczno-pedagogiczna uczniom ze szczególnymi potrzebami edukacyjnymi,

  • motywowanie uczniów do doskonalenia i rozwijania swoich zainteresowań z dziedziny dietetyki,

  • zagospodarowanie czasu wolnego uczniom,

  • zaspokojenie zainteresowań uczniów,

  • pomoc w planowaniu ścieżki zawodowej,

  • zwiększanie atrakcyjności zawodowej uczniów na rynku pracy

  • kształtowanie u uczniów postawy odpowiedzialności zawodowej,

  • kształtowanie i doskonalenie praktycznych umiejętności,

  • wdrożenie pracy metodami innowacyjnymi.

 

Krótki opis działania

Szkoła:

W innowacyjnych działaniach będzie wykorzystywana pracownia gastronomiczna wyposażona w profesjonalny sprzęt. Dodatkowo podczas zajęć innowacyjnych wykorzystywany jest zestaw do video- konferencji oraz programy i narzędzia multimedialne w zakresie nauczania przedmiotów zawodowych. Dzięki tym działaniom planowanie i organizacja procesów edukacyjnych służy rozwojowi uczniów, oraz umożliwia uczniom powiązanie różnych dziedzin wiedzy i jej wykorzystanie.

Uczniowie:

Wszyscy uczniowie podczas zajęć będą opracowywać plany żywieniowe, sporządzać potrawy, a co za tym idzie rozwijać swoje pasje i zainteresowania z jednoczesnym kształtowaniem licznych umiejętności przedmiotowych. Podczas zajęć uczniowie będą wdrażać się do twórczego myślenia, samodzielnego planowania
i przeprowadzania zadań. Opracowanie własnego planu żywieniowego oraz samodzielne przygotowywanie potraw pobudzi ciekawość
i rozwinie zainteresowanie uczniów przedmiotem jakim jest dietetyka.

Innowacja będzie realizowana dla uczniów poprzez metody pracy:

  • metoda projektów,

  • metoda sytuacyjna (metoda przypadków),

  • ćwiczenia produkcyjne,

  • dyskusja dyktowana,

  • burza mózgów,

  • udział w tematycznych warsztatach zawodowych

  • spotkania z lud¼mi z branży żywieniowo-medycznej
    i gastronomicznej,

  • organizacja uroczystości szkolnych (Dzień Promocji Zdrowego Stylu życia, ¦wiatowy Dzień Zdrowia itp.),

  • udział w olimpiadach oraz konkursach branżowych szkolnych oraz pozaszkolnych (np. Olimpiada Wiedzy o żywieniu
    i żywności),

  • udział w wycieczkach zawodoznawczych,

  • organizacja warsztatów z dziedziny dietetyki dla uczniów szkół podstawowych.

Uczniowie decydują o sposobie organizacji i przebiegu zajęć. Działania w ramach innowacji pomagają uczniom uczyć się
i planować indywidualny rozwój.

Nauczyciel:

Nauczyciele podnoszą kompetencje zawodowe :

– udział w szkoleniach . m.in. z zakresu kompetencji cyfrowych realizowanych w ramach projektu „Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Małopolsce II” Uniwersytet Pedagogiczny,

– kursach doszkalających

– współpracę z pracodawcami , dzięki czemu ułatwia to przekazywanie praktycznych umiejętności na rynku pracy,

-nauczyciele pomagają sobie nawzajem, wspólnie rozwiązują problemy a także współpracują ze sobą w planowaniu, organizowaniu, realizowaniu i modyfikowaniu procesów edukacyjnych,

-motywują uczniów do aktywnego uczenia się i wspierają ich w trudnych sytuacjach, tworząc atmosferę sprzyjającą uczeniu się,

– pomagają uczniom planować indywidualny rozwój,

-stosują różne metody pracy dostosowane do potrzeb ucznia.

 

Efekty

Dla Ucznia:

  • rozwój własnej aktywności i wyobra¼ni,

  • wzrost samooceny i kreatywności,

  • chęć ciągłego doskonalenia warsztatu swojej pracy,

  • lepszy start na rynku pracy,

  • zdobywanie nowych zawodowych doświadczeń,

  • zdobycie umiejętności stosowania różnych metod pozyskiwania informacji,

  • zdobycie umiejętności współpracy w grupie,

  • dzielenie się swoją wiedzą z rówieśnikami,

  • nauka wytrwałości i cierpliwości w dążeniu do celu oraz opanowanie w oczekiwaniu na efekty,

  • kształtowanie świadomości poniesionego wysiłku,

  • rozbudzanie w uczniach zainteresowań związanych
    z działalnością pozalekcyjną,

  • integracja ze środowiskiem lokalnym;

Dla nauczyciela:

  • doskonalenie warsztatu pracy pedagogicznej,

  • pogłębianie wiedzy i umiejętności zawodowych,

  • własny rozwój poprzez wyszukiwanie nowych ciekawych metod pracy,

  • praktyczne wykorzystanie nabytej wiedzy i umiejętności,

  • podnoszenie zdolności organizacyjnych,

  • odczuwanie satysfakcji osobistej z osiągnięć uczniów;

Dla szkoły:

  • rozszerzenie współpracy ze środowiskiem lokalnym,

  • pozytywny wpływ na wizerunek Szkoły,

  • podniesienie jakości pracy Szkoły,

  • poszerzenie zakresu działań Szkoły,

  • w ramach wdn możliwość dzielenia się z innymi nauczycielami nowymi metodami pracy, które mają wpływ na uzyskiwanie lepszych efektów nauczania,

  • uatrakcyjnienie oferty edukacyjnej Szkoły,

  • integracja nauczycieli z uczniami podczas wspólnych prac.

 

Rady i przestrogi

Konieczne jest zdobywanie przez nauczycieli nowych umiejętności zawodowych.

Sposoby upowszechniania

Strona internetowa Szkoły,

Spotkania z nauczycielami, uczniami i rodzicami,

Sesje Rady Powiatu,

Targi edukacyjne – Festiwal zawodów w Krakowie

Prasa lokalna,

Portale społecznościowe.