Uczeń Zespołu Szkół Nr 2 im. Jana Pawła II w Miechowie Aleksander Kwiecień kształcący się w klasie 3tg Technikum na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych został wyróżniony w XVIII edycji konkursu „Stół pięknie nakryty – powrót do natury w kuchni i na stole”.

Celem konkursu organizowanego przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie jest zainteresowanie młodzieży doskonaleniem swoich umiejętności zawodowych, rozbudzenie inicjatywy oraz pomysłowości, inspirowanie młodych kucharzy i kelnerów oraz promowanie produktów naturalnych pojawiających się dzisiaj na stole.

W tegorocznej edycji uczestniczący kucharze sporządzali wyszukane potrawy z różnych gatunków ziemniaka oraz świeżych ziół.

Wyróżniona potrawa to: KACZKA / ZIEMNIAK / CYKORIA

Dauphinoise ziemniaczane, smażona pierś z kaczki, karmelizowana cykoria, piana z ziemniaka truflowego, żel z figi, sos demi glace.

Patronat honorowy nad konkursem objęli: Wojewoda Małopolski, Marszałek Województwa Małopolskiego, Prezydent Miasta Krakowa, Małopolski Kurator Oświaty, Krakowska Kongregacja Kupiecka, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Selgros cash&carry.

Aleksandrowi gratulujemy wyniku i życzymy dalszych sukcesów!!!!

Opiekę merytoryczną nad uczniem sprawowała Małgorzata Idzik, nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych.