PROFESJONALIZM, PIENIĄDZE, SATYSFAKCJA! CHCESZ MIEĆ BOGATE ŻYCIE ZAWODOWE?
PRZYJDŹ DO NAS, KSZTAŁCIMY OD POKOLEŃ!
URZECZYWISTNIMY TWOJE MARZENIA ZAWODOWE!! Jeśli jesteś osobą:
- otwartą,
- uśmiechniętą,
- uprzejmą,
- lubiącą wyzwania,
- odpowiedzialną ,
- umiejącą pracować w grupie,
- uczciwą
…ten zawód jest dla Ciebie. ZDOBYWASZ ZAWÓD I TYTUŁ TECHNIKA Z UPRAWNIENIAMI DO PRACY W UNII EUROPEJSKIEJ! ZDAJESZ MATURĘ , PO KTÓREJ MOŻESZ KONTYNUOWAĆ NAUKĘ NA DOWOLNIE WYBRANYM KIERUNKU STUDIÓW !
ZDOBYWASZ WIEDZĘ I ROZWIJASZ SWOJE UMIEJĘTNOŚCI NA PRAKTYKACH I NA STAŻACH ZAGRANICZNYCH w renomowanych zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą (m.in. Włochy, Grecja, Niemcy) MOŻESZ UZYSKAĆ DODATKOWE KWALIFIKACJE:
- BARMANA,
- BARISTY,
- SOMMELIERA,
- CARVINGU
- KELNERA,
- KUCHARZA
- I INNE.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH to zawód z przyszłością znajdziesz pracę w Polsce i na obszarze Unii Europejskiej jako:
- kierownik, menager restauracji
- szef kuchni, kucharz
- kierownik sali, kelner, barista, barman, sommelier
- organizator usług cateringowych, eventów, przyjęć okolicznościowych (Wedding Planer)
- pracownik biurowy
MIEJSCA PRACY:
- restauracje, bary, kawiarnie
- ośrodki wypoczynkowe
- hotele i pensjonaty turystyczne
- zakłady uzdrowiskowe
- stołówki
- agroturystyka
- branżowe organizacje, fundacje i stowarzyszenia
- własna działalność gospodarcza
- obiekty gastronomiczne w środkach transportu: statki pasażerskie, promy, linie lotnicze, kolej
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH (343404) cykl kształcenia:
– po gimnazjum: 4 lata
– po szkole podstawowej: 5 lat Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
- planowania i oceny żywienia
- organizowania produkcji gastronomicznej
- planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Kształcenie w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH odbywa się w ramach dwóch kwalifikacji: TG.07 Sporządzanie potraw i napojów nauczysz się:
- prawidłowo przechowywać produkty spożywcze i wyroby kulinarne,
- przygotowywać różnego typu potrawy i napoje,
- korzystać z nowoczesnego sprzętu wykorzystywanego w gastronomii,
- dekorować potrawy i dobierać odpowiednią zastawę stołową
TG.16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych nauczysz się:
- jak zdrowo i racjonalnie należy się odżywiać ,
- jak planować jadłospisy, organizować różnego typu przyjęcia, obsługiwać konsumentów, planować i organizować produkcję gastronomiczną ,
- opracowywać karty menu oraz kalkulować koszty usług gastronomicznych.
PRZYJDŹ DO NAS
SPEŁNISZ SWOJE MARZENIA ZAWODOWE !!! Przedmioty punktowane przy rekrutacji:
- język polski
- język obcy
- biologia
- informatyka