Projekt nr RPMP.02.01.03-12-0191/16 jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020, 2 Osi Priorytetowej Cyfrowa Małopolska, Działanie 2.1 E-administracja i otwarte zasoby, Poddziałanie 2.1.3 E-usługi w edukacji.
Beneficjent projektu: Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
Partner projektu: Powiat Miechowski
Okres realizacji projektu: od 2017 r. do 2019 r.
Wartość projektu: 60 125 481,64 zł
Wartość projektu dla Powiatu Miechowskiego: 656 065,98 zł
Cel projektu: Wsparciem objęte zostanie przedsięwzięcie dotyczące małopolskiej chmury edukacyjnej, ukierunkowane na przekazywanie wiedzy oraz przybliżanie osiągnięć naukowych uczelni wyższych, przy wykorzystaniu technologii informacyjnych i telekomunikacyjnych, uczniom w Małopolsce.
Małopolska Chmura Edukacyjna (komponent inwestycyjny) realizowany przez Akademię Górniczo-Hutniczą im. Stanisława Staszica w Krakowie w partnerstwie z Powiatem Miechowskim obejmuje realizację działań, związanych z wyposażeniem trzech szkół ponadpodstawowych działających na terenie powiatu miechowskiego, w sprzęt służący do komunikacji poprzez platformę multimedialną.
Przedsięwzięcie Małopolska Chmura Edukacyjna realizowane jest poprzez projekty, które są wzajemnie ze sobą powiązane i obejmują m.in. wyposażenie szkół i uczelni wyższych w sprzęt służący do komunikacji poprzez sieć internetową, którego liderem jest Akademia Górniczo-Hutnicza, a uczelnie wyższe oraz organy prowadzące szkoły ponadpodstawowe – partnerem.
Odnośnik do strony głównej projektu Małopolska Chmura Edukacyjna
https://e-chmura.malopolska.pl/
Małopolska Chmura Edukacyjna – Naukowe Warsztaty Letnie i zajęcia on-line Uczniowie Zespołu Szkół Nr 2 im. Jana Pawła II w Miechowie już drugi rok uczestniczą w projekcie Małopolska Chmura Edukacyjna, który jest komponentem programu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II. Uczniowie naszej Szkoły realizują zajęcia projektowe w dwóch obszarach: mechaniczno-mechatronicznym i w obszarze – żywność.
Wiodącymi celami projektu są:
Zapewnienie uczniom techników możliwości poszerzenia wiedzy z zakresu przedmiotów zawodowych oraz kształtowanie kompetencji kluczowych dzięki wykorzystaniu nowoczesnych technologii informacyjno–komunikacyjnych.
Wzmocnienie współpracy między szkołami zawodowymi a uczelniami poprzez realizację zajęć edukacyjnych dla uczniów oraz zwiększenie świadomości dotyczącej specyfiki studiowania.
Wzrost umiejętności nauczycieli przedmiotów zawodowych z zakresu wykorzystania TIK
w dydaktyce.
Całoroczną formą wsparcia dla uczniów i nauczycieli są zajęcia on-line prowadzone według ustalonego harmonogramu.
Kolejną formą wsparcia dla uczniów w ramach projektu są Naukowe Warsztaty Letnie – 25 godzin dydaktycznych bezpośrednio na Uczelni oraz bogaty program popołudniowy. Z tej formy korzystali właśnie uczniowie naszej Szkoły.
W dniach od 23 – 28 czerwca 2019 r. uczniowie pierwszej i drugiej klasy Technikum kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w Naukowych Warsztatach Letnich w Krakowie.
Młodzież przez pięć dni brała udział w zajęciach zorganizowanych przez naukowców Uniwersytetu Rolniczego na Wydziale Technologii żywności w Krakowie oraz licznych atrakcyjnych zajęciach w godzinach popołudniowych.
Uczniowie swoją przygodę na Uczelni rozpoczęli od wzięcia udziału w zajęciach pt. „Soki, nektary, napoje – technologia produkcji” oraz „Dlaczego mydło pierze”. Wieczorem w ramach warsztatów kulinarnych uczniowie przygotowywali włoskie makarony z różnym sosami.
Kolejne zajęcia rozpoczęły się od badania „Wpływu procesów przetwarzania na zawartość wybranych składników żywności”. Następnie uczniowie poznali tajniki „Produkcji lodów”. W godzinach popołudniowych największą atrakcją była wizyta w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manghha i warsztaty „sensoryczna opowieść o kuchni i świat herbat”.
Następnego dnia młodzież samodzielnie wykonywała oznaczenia chemiczne na produktach spożywczych podczas zajęć pt. „Oznaczenie obecności barwników w produktach spożywczych”, „Oznaczanie obecności konserwantów i przeciwutleniaczy w produktach spożywczych” oraz „Oznaczenie zawartości kofeiny w kawie”. Jedną z atrakcji tego dnia były warsztaty kulinarne w Starej Osadzie Młynarskiej Boroniówka Grodzisko położonej na terenie Ojcowskiego Parku Narodowego oraz zwiedzanie zabytkowego młynu oraz tartaku wodnego.
Kolejnego dnia uczniowie uczestniczyli w zajęciach pt. „Skąd taka barwa? Ciemnienie żywności” oraz masa na wagę złota”. Po zajęciach na uczelni młodzież udała się na warsztaty kulinarne, gdzie przygotowywała deser na bazie.
Warsztaty zakończyły się napisaniem testu wiedzy oraz wręczeniem certyfikatów uczestnictwa
w projekcie. Uczennice, które zdobyły największą ilość punktów oraz najbardziej aktywne otrzymały nagrody. Alicja Gawron otrzymała tablet, Izabela Jarosz oraz Barbara Podsiadło przenośne dyski.
Krystyna Janik
W Zespole Szkół Nr 2 im. Jana Pawła II w Miechowie odbywają się zajęcia realizowane
w ramach komponentu programu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II”, Poddziałanie 10.2.3 RPO WM 2014-2020j – Małopolska Chmura Edukacyjna, obszar mechaniczno – mechatroniczny.
Wykłady prowadzone są on-line przez wykładowców Akademii Górniczo – Hutniczej
i Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie.
Do chwili obecnej odbyły się zajęcia w następujących tematach: 1. Projektowanie części 3D.
2. Projektowanie i wykonanie części metodą druku 3D.
3. Budowa, programowanie i eksploatacja obrabiarek sterowanych numerycznie.
4. Wirtualne prototypowanie – metody CAD/CAM/CAE.
5. Sterowniki PLC w sieciach teleinformatycznych.
6. Cięcie wodą (mieszanką wody i ścierniwa) – obróbka materiałów trudno-obrabialnych – b. twarde i b. miękkie.
Warsztaty naukowe
Naukowe Warsztaty Weekendowe w ramach projektu Małopolska Chmura Edukacyjna w obszarze: żywność w Zespole Szkół Nr 2 im. Jana Pawła II w Miechowie.
W dniach od 28-30 września 2018 r. uczniowie trzeciej klasy Technikum w Zespole Szkół Nr 2 im. Jana Pawła II w Miechowie kształcący się w zawodzie – technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w Naukowych Warsztatach Weekendowych w ramach projektu Małopolska Chmura Edukacyjna w obszarze: żywność.
Uczniowie przez trzy dni uczestniczyli w zajęciach zorganizowanych przez naukowców Uniwersytetu Rolniczego na Wydziale Technologii żywności w Krakowie.
Uczestnicy warsztatów swoją przygodę rozpoczęli od udziału w Małopolskiej Nocy Naukowców, w czasie której wzięli udział w zajęciach pt. „Barwa i zapach jedzenia w oczach chemika” oraz „Czego potrzebuje Robinson aby przetrwać w Himalajach”.
Sobotnie warsztaty rozpoczęły się od zapoznania z pracą w profesjonalnym laboratorium mikrobiologicznym podczas zajęć pt. ”Ujawnianie niewidek”. Następnie uczniowie poznali tajniki produkcji sushi w ramach zajęć pt. „Ręczna produkcja sushi”.
Jedną z atrakcji warsztatów było zwiedzanie winnicy Garlicki Lamus, która znajduje w podkrakowskiej Garlicy Murowanej położonej na terenie Parku Krajobrazowego „Dolinki Krakowskie”.
Kolejnego dnia młodzież samodzielnie wykonywała oznaczenia chemiczne na popularnych przekąskach i napojach w ramach zajęć pt. „Co wiesz o swoich ulubionych przekąskach i napojach?”.
Warsztaty zakończyły się wręczeniem certyfikatów uczestnictwa w projekcie, a najbardziej aktywni uczestnicy warsztatów otrzymali nagrody. Opiekę nad młodzieżą sprawowała pani Joanna Jakubowska – nauczycielka przedmiotów zawodowych gastronomicznych.